De energiefactuur bestaat uit 3 belangrijke onderdelen: de energiekost, de nettarieven en een aantal heffingen. De nettarieven dekken de kosten voor onder meer de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. Deze kosten worden verrekend in uw factuur die u door uw leverancier wordt aangeboden. Voor een doorsnee gezin zijn de nettarieven ruim 40% van de totale factuur.
Vandaag worden die nettarieven aangerekend op basis van uw afname van het net (kWh). Maar vanaf 1 juli 2022 verandert in Vlaanderen de tariefmethode voor zowel particulieren als bedrijven. De nettarieven worden vanaf dan deels aangerekend via een capaciteitstarief - op basis van de netcapaciteit (kW) die u gebruikt. Het capaciteitstarief is geen bijkomend kost op de elektriciteitsfactuur, maar vervangt de huidige berekening van de netkosten.
Door de invoering van dit capaciteitstarief wil men anticiperen op de aankomende energietransitie en de netkosten betaalbaar houden. Wie er in slaagt zijn verbruik (en/of eigen productie!) gelijkmatig te verdelen zal minder betalen dan iemand die een eerder onregelmatig afname/productieprofiel kent met hoge pieken. Netbeheer is immers duurder voor onregelmatige, en minder voorspelbare afname/productie, en men wil op die manier een eerlijkere lastenverdeling: i.e. wie zorgt voor een (tijdelijke) hogere netbelasting zal meer betalen dan iemand die dit weet te vermijden.
De VREG lanceerde recent een online simulator, zodat u kan inschatten wat de impact op uw energiefactuur zal zijn. De simulator kan enkel gebruikt worden voor gezinnen en kleine bedrijven aangesloten op het laagspanningsnet. Voor grote verbruikers zijn er ook wijzigingen, maar bestond de factuur reeds gedeeltelijk uit een capaciteitscomponent.
Update 21/09/2021: Opgelet, de VREG-simulator in zijn huidige vorm is slechts voor een beperkt aantal scenario's bruikbaar.